NAJLEPSZY PRZEPIS NA DANIE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, dlatego nie powinno zabraknąć jej w naszej diecie. Polecana jest kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, cukrzykom ze względu na niski indeks glikemiczny (IG 15) oraz osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy ze względy na zawartość błonnika oraz niską kaloryczność ( 100g zawiera tylko 27 kcal). Zawarty w szparagówce potas, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina wspomagają pracę układu krążenia, obniżają wysokie ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Duża zawartość witaminy C wzmacnia system odpornościowy organizmu oraz chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników.
Składniki:
- 80 dag fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- 50 dag chudej kiełbaski
- 4 jaja
- 2-3 cebule
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
Sposób przyrządzenia:
1) Fasolkę pokroić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Rożne gatunki fasoli wymagają różnego czasu gotowania, dlatego najlepiej jest co kilka minut próbować miękkość fasoli (prawidłowo ugotowana szparagówka powinna być miękka i lekko krucha)
2) Kiełbasę kroimy w kółka, a każde kółko na 4 części i podsmażamy na patelni
3) Cebulę kroimy w piórka i smażymy do zeszklenia
4) Gotujemy jajka na twardo, a po wystudzeniu ścieramy je na tarce o grubych oczkach
5) Fasolkę, kiełbasę, cebulę i jajka wrzucamy do garnka, wlewamy pół szklanki przegotowanej wody i dusimy pod przykryciem przez ok 15 minut
6) Dodajemy pół słoiczka koncentratu oraz przyprawy do smaku i dusimy kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowaną potrawę odstawiamy na minimum godzinę aby wszystkie smaki się połączyły. Przed podaniem podgrzewamy.
SMACZNEGO